Lichaamsbeweging

We bewegen te weinig, dat wordt ons voortdurend duidelijk gemaakt via alle kanalen die de gezondheidsmaffia in zijn greep heeft. En… te weinig bewegen is ongezond laten zij ons telkens weten. We worden er mee doodgegooid en dat lijkt me eerlijk gezegd evenmin gezond.
Nu houd ik me dagelijks bezig met serieuze zaken, kijk niet zo, het is echt waar. Dus ook dit wil ik serieus bekijken en bespreekbaar maken.
Bij lichaamsbeweging wordt een stofje aangemaakt die de meesten van ons wel bij naam kennen: serotonine, oftewel het gelukshormoon. Als je voldoende beweegt voel je je dus fijner. Nou moet ik zeggen dat ze daar misschien wel gelijk in hebben. Ik doe mijn best om heel verstandig een dagelijkse wandeling te maken. En eerlijk is eerlijk, hoe langer ik wandel, hoe blijer ik ben dat ik weer thuis ben.
Lichaamsbeweging is dus gezond voor lichaam en geest. Toch ken ik mensen die bij het woord lichaamsbeweging al een spontane depressie krijgen. Niet gezond.
En hoe zit het dan met alle sportblessures? In 2018 waren er ongeveer 5,4 miljoen (!) geregistreerde sportblessures, de lichtere blessures die met zelfmedicatie werden behandeld zitten hier niet bij in. Pak ‘m beet, de helft werd hiervoor behandeld door artsen en/of fysiotherapeut. Op de een of andere manier klinkt mij dit allemaal toch niet echt als gezond in de oren.
Ja, wel voor de werkgelegenheid, want laten we eerlijk zijn, iedereen wil graag een baan hebben, artsen net zo goed als de sportschoolhouder. Alhoewel het voor de laatste groep waarschijnlijk beter is als de blessures worden overgeslagen.
En dan heb ik het nog niet eens over blessures die aan anderen dan de sportbeoefenaars zelf worden aangedaan. Neem nu maar eens een coureur die het publiek langs de weg probeert te vermoorden door gezellig uit de bocht te vliegen. Persoonlijk begrijp ik dus al niet waarom mensen in zo’n bocht gaan staan. Kijken die lui nooit tv?
En pas nog hoorde ik het verhaal van iemand die op de racefiets aan het sporten was op de openbare weg waar mensen dus hun hond wel mogen uitlaten, maar dan aan de lijn hè. Je snapt hem al, nergens zo veel loslopende honden als daar waar het niet mag, we zijn wel Nederlanders hoor. Nu wilde het toeval dat één van die honden die officieel niet losliepen, ooit ruzie had gehad met een racefiets en daar dus absoluut van uit zijn dak gaat als hij ze ziet. Hij vloog met al zijn opgekropte agressie op de ene fiets af, maar schatte de situatie niet helemaal correct in waardoor eerst het voorwiel over hem heen reed en vervolgens nog even het achterwiel om het helemaal goed te doen. De eigenares vond het niet nodig om zich voor haar vergrijp te verontschuldigen, maar ging tekeer tegen de ongelukkige fietser, die zelf gelukkig als door een wonder niet ten val werd gebracht door de wilde actie van de witte pluizenbol. De vrouw ging dusdanig tekeer dat de andere fietser sprak van een viswijf, ze bestelde zelfs drie haringen, maar daar werd niet op gereageerd. Een andere toeschouwer, een nuchtere man, gaf aan blij te zijn dat de fietsende dames ongedeerd waren gebleven en aangezien het hondje vrolijk rond huppelde had deze er blijkbaar ook niet echt onder geleden. Maar het is dus niet ondenkbaar dat ook dierenartsen betrokken kunnen worden bij de werkgelegenheid aangaande sportblessures.

Wat is verder dan de impact van lichaamsbeweging in de maatschappij waar presteren een hoog ideaal is. Waarbij anderen uiteraard wel even aan jou weten te vertellen wat het hoogst haalbare is voor jou. Maar we zijn nu eenmaal niet allemaal gelijk, de één is namelijk heel goed in hardlopen, terwijl de ander meer succes heeft als stilzitter. De ene krachtpatser tilt graag zware gewichten, de andere heeft biertje-hijzen tot topsport verheven, ieder zijn ding.
En waarom roeien in een kano of kajak, terwijl ze een buitenboordmotor hebben bedacht om bootjes voort te bewegen?
Maar ja, dat is natuurlijk weer niet zo goed voor het milieu. Net als de auto en andere gemotoriseerde vervoersmiddelen die daar allemaal zijn voor ons welzijn en gemak. Zijn we zo blij dat we ze hebben, mogen we ze niet gebruiken. Net als zoveel dingen die fijn of lekker zijn, nee, dat moet worden afgepakt. We mogen niet genieten van een pizza, niet van de frietjes met mayo. Lekker? Ja, gezond? Nee. Auto dan? Dat scheelt dagenlange wandelingen. Fijn? Jazeker, gezond? Nou, hier twijfel ik dan een beetje. Versleten schoenzolen gaat nog, maar versleten knieën en heupen? Geheel gevoelsmatig zeg ik: sla mij maar over.
Goed voor het milieu dan? Kijk, als het daarom gaat, gaan de ‘deskundigen’ al rollebollend over straat. Ze willen natuurlijk allemaal gelijk hebben en als je eenmaal lekker fel een standpunt hebt verkondigd staat het niet chique als je later ineens roept dat het misschien ook nog een ietsiepietsie anders in elkaar zou kunnen steken. Kijk nu maar naar het feit dat we minder vaak en minder hard moeten autorijden, anders gaat de natuur naar de ratsmodee. En dat willen we niet, daar zijn we het wel over eens. Toch?
Maar als we zo maar eens een deskundige uit de knokploeg trekken en vragen stellen over de autowegbermen die volop vervuild zijn met stinkende uitlaatgassen, dan moeten ze wel erkennen dat indien deze niet regelmatig worden platgemaaid, dan komen daar spontaan planten te groeien die we daar nog niet eerder hadden gezien of verwacht. Winst dus voor de natuur.
Nee nee, maaien die hap, anders wordt er te weinig gewerkt aan het halen van de verlaagde stikstofnorm. Ja, dat is zeker een mooie voor de deskundigenknokploeg, daar hebben ze een kluif aan waar een groep ijsberen teveel aan zou hebben.Hier staan de welles- en de nietesgroep lijnrecht tegenover elkaar.
Maar het ging eigenlijk over lichaamsbeweging, dus wel even bij de les blijven nu. Ik had al uit de doeken gedaan dat er meer werkgelegenheid is dankzij de sportblessures. Niet alleen doen de medische beroepen het hier goed bij, maar ook de uitzendbureaus zijn er blij mee. Geblesseerde werknemers vallen nog wel eens uit en dan moet er een laatje worden opengetrokken met vervangers. Maar wat nou als die mensen nu eens allemaal wat minderzouden bewegen en sporten? Dan ineens veranderen de sportblessures in welvaartsziekten. Wat schieten we daar dan weer mee op? Nog steeds hebben we die vervangers nodig en ook medisch personeel. Maar wacht eens even, wel zijn er dan andere artsen nodig. Een heleboel medisch personeel moet dan een carrièreswitch maken. En daar hebben de universiteiten weer baat bij. De één zijn dood is de ander zijn brood.

Als ik het nu allemaal goed op een rijtje heb (heel serieus dus):
lichaamsbeweging kan gezond zijn voor de geest, of niet,
lichaamsbeweging kan gezond zijn voor het lichaam, of niet,
lichaamsbeweging kan gezond zijn voor het milieu, of niet,
lichaamsbeweging kan gezond zijn voor de werkgelegenheid, of niet.
Zeg het maar, want ik ben een beetje de weg kwijt.