Besparen op de sportschool

We laten ons voortdurend vertellen/wijsmaken dat we te weinig bewegen. Het schijnt dat je met voldoende lichaamsbeweging langer gezond kan blijven. Ik weet uit de eerste hand dat dit slechts een richtlijn is en zeker geen hard feit. Wel is het zo dat bewegen waarschijnlijk gezonder is dan lui bankhangen, hoe lekker dat ook is.
Maar sportscholen proberen ons te verleiden om onze lichaamsbeweging bij hen te gaan zoeken in strakke, geen vetkwabjes verhullende sportkleding, en dat snap ik best. Ze willen graag dat jouw geld verhuist van jouw bankrekening naar de hunne. Kan ik ze niet eens kwalijk nemen.
Vraag je echter af of je dit wel echt nodig hebt. Ben je een beetje zoals ik, dan ligt daar een leuke besparing. Ik ga proberen duidelijk te maken dat je vaak meer beweegt dan je denkt.
Het is vreemd, maar veel mensen gaan met de auto naar de sportschool en proberen aldaar hun auto het liefst in de hal te parkeren. Mocht je vervolgens een trap op moeten om bij de ingang te komen, dan eisen ze een roltrap. Ga toch lopend, of als de sportschool ver is, ga er op de fiets naar toe. Zodra je er bent hoef je echt niet naar binnen en kun je meteen weer naar huis, je hebt dan al voldoende gesport voor die dag. Herhaal dit zo vaak je kunt en je bespaart een abonnement. Tenzij je natuurlijk naast of tegenover de fitness woont, dan zou ik voor een beetje resultaat toch rond het hele blok gaan wandelen.
Het is voor veel mensen ook heel goed mogelijk om met de fiets boodschappen te gaan doen. Vinden ze te ver, nou vraag ik je! Zeggen de  mensen dat ze geen tijd hebben, ‘Ik moet vanavond nog sporten’. Wel, je kunt me veel wijsmaken, maar niet dat bijna iedereen in Nederland op het platteland woont of vijfentwintig kilometer van de supermarkt. Nog een smoes: ik kan het niet in één keer meenemen voor de hele week. Juist goed, want dan kun je tenminste vaker op de fiets boodschappen doen. Dan kun je meer gebruik maken van de fiets en van de dagaanbiedingen en bespaar je dubbel, minder boodschappengeld en geen fitnesskosten, mooi toch? Daarbij doe je de inkopen in de tijd dat je anders zou gaan sporten, pure tijdwinst.
Als je bovendien boodschappen doet zoals ik, moet je wel regelmatig terug naar de winkel. Ik schrijf echt bijna altijd een lijstje met wat ik moet halen. Als ik denk dat ik alles heb, check ik mijn lijstje en zie dan dat ik nog maar één ding moet hebben. Ik sjees met mijn rammelende boodschappenvehikel naar de kant waar ik, zeg maar, de keukenrollen kan vinden en zie vanaf daar de kassa al. Het valt me op dat de rij net even lekker kort is, mooi! En ik stiefel direct door naar de kassa voor er tien anderen met een overvolle kar voor me kunnen duiken. Dat heb ik mooi bekeken, denk ik dan tevreden. Thuisgekomen ruim ik direct de boodschappen op en zie dat ik geen keukenrollen heb meegenomen. Hoe kan dat nou? Die stonden toch op mijn briefje? O ja, die rij, lekker dan. Morgen maar halen dan, weer een extra beweegmomentje ingebouwd dankzij mijn vergiet dat door moet gaan voor geheugen. Op het moment dat ik dit schrijf heb ik al twee maal een poging gedaan om bleekwater mee te nemen, maar dat staat niet ver van die beruchte keukenrollen waar de kassa al in zicht komt. Gaat geheid fout.
Deze extra beweegmomenten heb je gegarandeerd thuis ook. Ik heb er al eerder over geschreven. Je gaat naar boven om iets te halen, je neemt iets mee om boven op te ruimen en gegarandeerd dat je een keer of drie die trap op en af bent geweest voor je het ook echt van boven hebt gehaald. Ja ja, grinnik daar maar lekker om, maar ik weet zeker dat ik niet de enige ben die dat kunstje keer op keer herhaalt.
Zit ik lekker rustig aan de eettafel te werken op mijn laptop en dan bedenk ik dat de vaatwasser nog moet draaien, dus ik sta op en loop naar de keuken. Toegegeven, het is geen wereldafstand, maar toch. Ik zie dat ik het theezakje nog niet uit mijn thermoskan heb gehaald, dus dat doe ik ook maar meteen. Ik schenk een kopje vol lichtbruin gekleurd goddelijk vocht in…, tja waar zal ik het vandaag eens uit drinken? Als ik mijn keuze heb gemaakt schenk ik mijn beker vol en zet hem bij mijn laptop en ga zitten. Na een paar slokjes bedenk ik me dat ik naar de keuken ging om de vaatwasser aan te zetten. Ik sta dus wederom op om naar de keuken te lopen, nog steeds geen wereldafstand, maar telkens opstaan en dat stukje lopen, het zijn weer beweegmomenten. En zeg maar niet dat dit jou nooit overkomt, want dan kun je niet lopen, of je laat het een ander doen, luilak.
Dus bekijk maar eens goed hoe geordend of lekker chaotisch jij je dag vult en mogelijk dat ook jij tot de conclusie komt dat je meer dan voldoende beweging komt, dankzij een rammelend stuk korte termijn geheugen. En wat je dan hebt bespaard op de sportschool kun je dan gezellig uitgeven met winkelen, al dat slenteren verbruikt meer energie dan je denkt, dus nog meer beweegmomenten!